Get Smarter

Kom smartere gennem din dagligdag
Søndagstip: blowerdoor test

Søndagstip: blowerdoor test

I dag på bloggen skal vi tale om forskellige tips til huset. Nærmere bestemt en blowerdoor test fra TE Danmark, som er godt for både miljøet og økonomien. Så læs med og lær hvorfor det er så vigtigt, og hvad en blowerdoor test kan gøre for dig og din bolig.

Hvordan udføres en Blowerdoor test?

Først og fremmest synes jeg, at vi skal tale lidt om, hvordan en blowerdoor test udføres. Det er ikke en kompliceret test, som tager flere timer eller dage, men blot et besøg af TE Danmark, som udfører disse tests. De er eksperter på området, og har mere en 10 års erfaring i branchen. De sætter en form for dør op, deraf blowerdoor, som danner et tryk i boligen. Trykket kan herefter vise om boligen er tæt eller utæt. En utæthed lader luft passerer ind og ud gennem for eksempel væg, ved et vindue, en dør eller ved taget. Det er ikke godt for hverken miljøet eller økonomien, fordi det er spild af varme. Hvis der er en utæthed, bruger du for meget varme om vinteren, som alligevel bare siver ud til fuglene. Det tager på økonomien, og den ekstra energi, som skal bruges for at varme op, tager på miljøet.

Hvad en utæthed kan skabe

Nu har vi gennemgået hvordan en blowerdoor test gennemføres, men hvad er egentlig også det store problem ved utætheder i din bolig ud over ekstra forbrug af varme? En utæthed kan blive fugtig, fordi vejret selvfølgelig ændrer sig hele tiden og året rundt. Hvis vægge eller andre dele af boligen bliver utæt og det ikke bliver fikset, så kan det skabe svamp, som kan blive meget sundhedsskadeligt at bo i. Det kan skabe allergier og astma. Hvornår udføres Blowerdoor tests? TE Danmark udfører disse test, når der er køb og salg af bygninger opført efter april 2006 og i øvrigt, når man vil spare på energien i alle opvarmede bygninger, ved nybygning når klimaskærmen (dampspærren) er monteret, og inden beklædning monteres, når bygningen er nøglefærdig, ved et års garanti eftersyn, samt ved 5 års garanti eftersyn. Du kan læse meget mere om TE Danmark inde på deres hjemmeside, som jeg har linket til længere oppe i artiklen. Derinde kan du også kontakte dem med de spørgsmål, som du måtte have.

Du kan også læse mere her på bloggen omkring din bolig. For eksempel kan du læse mere om renovering af din bolig – se mere lige her!