Get Smarter

Kom smartere gennem din dagligdag

Træt af tør hud? Her er 10 tip til at opretholde fugtbalancen i huden

Tør hud er et velkendt problem for mange, særligt i årets koldeste måneder. En tør hud kan være generende i hverdagen, da den typisk vil klø og føles stram. Tør hud kan komme med alderen og fremmer dannelsen af rynker. Herunder er 10 konkrete hudpleje tiltag til, hvordan du slipper af med tør hud.

1. Beskyt huden

Brug en dagcreme der beskytter mod vejr og vind. Det tilsættes typisk fedtstoffer og/eller voks i ansigtscremer til dette formål. Fedtstoffer og/eller voks lægger sig på huden som en beskyttende barriere, der holder fugten inde i huden.

2. Minimer badetid

Skær ned på badetiden. Tør hud har ikke gavn af lange bade, da det vasker hudens naturlige olier af. En god start til at afkorte badetiden kan være at tage tid på, hvor lange bade du faktisk tager. Sæt herefter et realistisk mål for, hvor hurtigt du kan klare din badetur og sæt et æggeur ved siden af brusenichen.
Smør dig ind i creme straks efter at du har tørret dig. Dine cremer virker bedst, hvis huden stadig er let fugtig.

3. Bind fugt i huden

Vær opmærksom på din ansigtscreme indeholder fugtighedsgivere, der er i stand til at binde fugten i huden. Glycerin, trehalose, panthenol, butylene glycol, propylene glycol og urea også kaldet carbamid er alle ingredienser til netop dette formål.
Hvis du oplever at din hud føles tør, kort efter at du har fugtet den med creme, så kan du med fordel intensivere fugten ved at bruge et fugtgivende serum sammen med din creme.

4. Skru ned for varmen

Grunden til at hud bliver tør, er fordi der fordamper for meget vand fra huden. Varme sætter naturligt denne fordampning op. Derfor er den varme stuetemperatur, der holdes i de moderne danske hjem med til at udtørre huden. Gennem varme bade fjerner man desuden den beskyttende naturlige olie i huden, der har til formål at holde på vandet. Denne kombination er noget skidt for en hud der har tildens til at udtørre.
Forsøg derfor at skrue ned både for temperaturen i hjemmet og i dit bad.

5. Få frisk luft

Det varme og tørre indeklima, som er konsekvensen fra velisolerede huse, er hårdt for huden. Særligt i de kolde måneder hvor luftfugtigheden falder, er der mange der døjer med tør hud.
Sørg derfor for at lufte godt ud og forkæl gerne din hud ved at gå en tur i den friske luft.

6. Pas på sæben

Sæbe fjerner skidt, men også hudens naturlige olier og efterlader din hud blottet og tør. Pas derfor på med at bruge meget koncentreret sæbe på tør eller sart hud. Brug eksempelvis aldrig håndsæbe til at vaske dit ansigt. Brug i stedet en mild ansigtsrens.
Ligeledes bør du, hvis du lider af tør hud tænke over hvilket vaskemiddel du vasker dit tøj i. Hvis der sidder sæberester i tøj og sengetøj, vil dette også bidrage en tør og irriteret hud.

7. Indtag væske

Tør hud kan skyldes væskemangel. Når du ikke indtager nok væske bliver huden nemlig tør, mister sin elasticitet og kan i nogle tilfælde blive grålig og begynde at klør. Døjer du med tør hud, kan det derfor være en god idé at sørge for at drikke godt med væske i løbet af dagen. Som tommelfingerregel, så prøv om du kan komme op over 1,5-2 liter dagligt.

8. Tænk over din påklædning

Din påklædning er i kontakt med din hud hele dagen og dit sengetøj hele natten. Tænk derfor over materialevalget på tøj og sengetøj. Hvis din hud er tør, vil det være en fordel at bruge beklædning lave af bomuld og uld, fremfor syntetiske materialer.

9. Tilsæt fedtsyre og vitaminer i kosten

For at undgå tør hud kan du give de naturlige olier i huden et boost, ved at indtage omega-3-fedtsyrer. Du kan indtage omega-3-fedtsyrer gennem hørfrø, laks eller sojabønneolie.
Hvis du allerede har tør hud, så kan du med fordel tilsætte vitamin B3 i din kost. Ved tør hud mangler huden nemlig sin naturlige barriere og er derfor særligt udsat for infektioner. Vitamin B3 styrker hudens barriere, da det virker antiinflammatorisk og giver samtidig fugt til cellerne. Vitamin B3 kan du indtage gennem kylling, tun, koteletter, majsmel og hvedemel.

10. Stress

Hvis du er stresset, så kan kroppens hormonbalance blive forstyrret, hvilket kan forstyrre fugtbalancen i huden. Det kan give urenheder og fedtet hud, men det kan også give tør og kløende hud. Døjer du meget med tør hud, bør du derfor overveje, om det kan skyldes stress.